yang sudi menerima saya ^_^

Ahad, 28 Oktober 2012

pastry project : hard dough!


Assalamualaikum semua..



Ape habaq semua..haha..dia mai dah! Dia mai dah! Loghat kedah nie hang pa nak taw.. today! Ececeh tetiba omputeh plak yer..anis Cuma nak share sesuatu..memang blog ini tercipta untuk menceritakan apa yang tersirat dan tersurat tentang Anis Azmee kan..so biase biasekan lah diri anda untuk membaca perihal diri ini..


Sebelum nie anis cerita pasal pastillage iaitu sugar paste..dan cerita itu di sambung plak kepada aktiviti anis seterusnya..iaitu membuat hard dough … dah namenya hard dough kan..benda alah memang keras (keraslah sangat) dan selalunya digunakan  untuk centerpiece ataupun hiasan sahaja..


Resepi hard dough
1kg soft flour
1kg strong flour
80 gram salt
100 gram oil
1100 gram cold water


Macamaner nak buat? Campurkan semua bahan sekaligus kemudian tunggu ia streaching.bila kita tarik dia tak koyak.Lepas tu tak payah nak perap bawah kain basah macam buat roti biase tu ataupun dikenali sebagai fermetalization process.Cuma terus buat bentuk..


Dalam proses pembentukkan..Disebabkan nak buat keje senang dan tak rumit untuk mengendalinya..kami(saya,noralisa dan anip) Cuma memilih bentuk yang senang dibuat..(nampak ajer senang,ce buat nak tengok! ) jangan disangka benda senang maka cara pembuatannya senang yer kawan-kawan..kadang-kadang stress jugak biler yang senang tu jadi sangat susah.




Macamaner?senang tak? Nampak senang kan..Cuma uli uli ajer tu kan..tapi masa yang diambil agak lame yer untuk disiapkan..sangat mecabar kelenguhan tangan untuk menguli..lepas tu cut mengikut saiz yang di kehendaki..kami pilih 3.5 cm ajer..


Baked process. Suhu untuk membakar tidak melebihi 80 darjah celcius(jangan luper taruk tepung gandum sikit jer atas tray)..kita bukan nak bakar hard dough..kita Cuma nak keringkan dia..tapi tapi ingat taw..kena flip ataupun terbalikkan hard dough every 30 minutes(untuk mengelakkan hard dough nie melengkung). Kena baked until hard dough betol betol dry.

Lepastu kan kami kena  berus every each hard dough menggunakan berus kecil contohnya color brush or pastry brush. Lepas dah siap semua..process menampal pon tiba..cop cop cop! Anis tak bagitaw pon product aper yang kami akan produces..kami akan membuat frame gambar menggunakan hard dough..yeahhh!tepuk tangan ramai ramai..senang ajer bunyinya kan..



Penampalan ataupun penempekkan proses..senangkan? sangat senang kalau anda mempunyai kesabaran yang high level cikit..kena pastikan betul betul kemas baru Nampak cantik.. kami tak menggunakan gam cap gajah okey untuk lekatkan hard dough..mengikut kata sir yang mengajar kami iaitu sir Arma Mohd Faizal. Selalunya untuk mengamkan hard dough.kita akan menggunakan Arabic gum.tapi disebabkan bekalan tak sampai lagi..kita akan mengunakan gam biase.(speak in English actually)




Okey selingan sikit..dolfina dengan nad..product diorang cantik menarik tertarik uollss..



Okey saya diboikot! Gambar tak ready..takper takper..saya tak penting untuk gambar nie..yang penting sekarang..kami sedang menjalankan proses mensyelet hard dough!kalau dah namenya kena syelet..maknanya benda nie tak boleh makanlah kan..ditengahari yang menyinar indah yer.berjemur jawabnya! Alahai !sun block luper nak pakai (pernah pakai ker masalahnya?) ehemm!


Okey sesi bergambar di tengah panas (panas ker haritu erk,luperlah!) kite kena syelet sampai 3 lapisan taw..tapi kalau warna hard dough dah macam “hangus” .baik tak payah teruskan syelet nanti tak pasal pasal tak nampak rupe hard dough plak..setakat yang mecukupi..tak semestinya 3 lapis yer.



LASTLY! PRESENTATION TIME 


MEH SKODENG SORANG SORANG!

theme : fall in love
cheewah!
group badrul and yukoi
sepatutnya nie frame yang paling cantik yer..
tapi disebabkan oleh kenipisan dough dan
kurang di "flip" maka ia melengkung
and patah !

paling gojess!
have variety of bread.
bread frame :)
comel sgt <3
kami punyer :)
as simple as can
husna and rizal :)
bagi anis cantik!
sebab kekemasan..
teknik syelet..







2 ulasan:

  1. wauu nice..teringin nk bt huhuhu

    BalasPadam
  2. cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..lg 1 klo tuan blog komen dekat blog pakjoe sekali pakjoe kn bls blk komen dekat blog nie,chat box pakjoe x kira k hihihihi :P http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

    BalasPadam