yang sudi menerima saya ^_^

Ahad, 11 Mac 2012

Syaitan laknatullah..
assalamualaikum...


tahukah kawan-kawan..???


tetiba ajorrr anis nk ngedet blog bebanyak iyerrr...bukan nape nyee...kiter cuma nak berkongsi critaa katanya..time2 petang lagu nie.. anis nak bagitahu larr beberapa jenis anak syaitan laknatullah..9 Jenis Anak Syaitan.

Umar al-Khattab r. a berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan :

1. Zalituun
Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat.Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.2. Wathiin
Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.


3. A’awan
Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.4. Haffaf
Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (contoh: disko, kelab malam & tempat yang ada minuman keras).


5. Murrah

Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yang sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour lain-lain.


6. Masuud

Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yang mula dari kata-kata mulut.


7. Daasim
Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumah tangga (suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumahtangga lagi).

8. Walahaan

Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yang lain.

9. Lakhuus
Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/mataharitu baru anak syaitan.tak cmapur lagi mak bapak nenek moyang setan..

Ya Allah tidak terkira itu..setannya bukan main banyak atas dunia nie..yang telah membuat 
perjanjian dengan Allah untuk mengoda anak cucu cicit Adam a.s.
simple note:
jomlah kite pakat-pakat 
mengelakkan diri kita daripada setan nie
dengan sentiasa mengingati Allah
iaitu amalkan zikrullah..


merci beucoup
(^_^)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan