yang sudi menerima saya ^_^

Ahad, 19 Februari 2012

hary cuti saya..~~

assalamualaikum..




jeng jeng jeng.... saya da balik kampung..,praktikal da habiss.. *yahoooooooo* cover cover cikit...saya suka sangattt...saya TAK MALU nak mengaku..SAYA BUDAK KAMPUNG...




bestnya hari-hariku ini..Alhamdulillah Ya Allah.. Engkau telah panjangkan umurku untuk bernafas di muka bumiMu ini...ape lagi kegiatan anak dara di rumah kan...seperti anak dara lain larr..






after da ciap buat kerja rumah..tengok jam da pukul 12 tengahari..Alamak!!! adik da nak balik sekolah da..ape lagi..JOM kiter masak cincai-cincai...pemalas punyer anak dara..!!


*bread pudding*


ingridient:-

1 tin       susu sejat
 200        gram  gula 
4 biji      telur
sedikit    esen vanila 
roti(nak tukar dengan kek pown boley)  

how making it? 

 - dah namenya cincai kan..so "blend" ajer semua bahan kecuali roti...
  - after semua bahan da "blend" tadi siap..taruk dalam loyang then letakkan roti..
    *tunggu sampai roti tu serap bahan yang di "blend" tadi..(10 minit)*

teknik kukus 
- panaskan air untuk kukus pudding,then letak lahh loyang pudding tu..
tips :kalau boleh wrapkan permukaan loyang tu dengan aluminium fold..
*effect: permukaan pudding tak cantik dan agak berair..

teknik bakar
- gunakan teknik water bath sebab kite tak nak pudding kiter burn dekat bawah kan..
- pastikan ada air dekat tray bawah tu..panaskan air dulu barulah letak loyang pudding kiterr..
 
water bath teknik












 
*macam aner nak taw masak ke tidak???
- macam kiter buat kek jugak..cucuk dengan skewer ker garfu ker..
- tengok hujung skewer or garfu tu tak melekat dengan pudding..so angkat jerr..

*.bagi yang pro plak.*
-goyang jer loyang tu.. lau nampak pudding macam da keras..kaler da brown..ape lagi..angkat larr kan..


*love telur dadar*







 ingridient:-
4 biji        telur
sedikit      daun kucai
2 biji        cili merah-di buang biji
1/2           biji bawang besar
secubit      garam
*tambah mayonaise pown okey 

macam maner?? 
- potong ajer sesukahati anda yerr daun kucai,cili merah dan bawang besar tu..
- then masak guna pan yang bentuk love..so jadi larr.. senang kan..
 
jenis-jenis pan yang comel..





 

       

  * asam pedas ikan kerisi*


ingridient:-
3 ekor   ikan kerisi
tips-->> gaulkan dengan sedikit kunyit dan perahan limau nipis
kegunaan--->> mengelakkan ikan cepat hancur.
bahan tumis:-
2 biji    bawang besar
3biji     cili kering
2cm      halia
5biji    cili padi 
5gram   belacan-siap bakar
 >pastikan blend semua bahan sampai hancur<
benda pentingg!! 
* bunga kantan
daun kesum
* 100gram asam jawa + 1 liter air

howww??
- tumiskan bahan tumis dengan minyak yang banyak..bagi die naik minyak yerrr..
-masukkan air asam jawa bunga kantan dan daun kesum..biarkan mereneh..
- da naik bau..so tarukkan ikan kerisi..
-perasakan dengan gula dan garam..
okeyssss..semua da siap sebelum pkul 2 petang..lambatnya anak dara buat keje...
jimat cermat kan..jiwa selamat..untuk keluarga yang tersayang dikatakan..so kenalah buat dengan penuh kasih sayangkannn..






simple note:

sambil2 kiter masak tu..
y not kiter berzikir dan hembuskan 
dalam masakan kiter..
semoga Allah lembutkan hati kite..
*baca ya latif 7x then surah as-syura ayat 19*
amin~~





merci beucoup
^_^


 












Tiada ulasan:

Catat Ulasan